Microwormen kweken

Microwormen / micro aaltjes zijn de ideale voeding voor opgroeiende vissen. Het zijn kleine witte wormpjes van 1 mm lang.
Ze houden van een vochtige omgeving tussen de 15 en 25 graden.
Bij een temperatuur van hoger dan 25 graden gaan de microwormpjes dood.
Microwormen zijn niet te koop in winkels, de enige manier om er aan te komen is een ent krijgen van iemand die zelf microwormen kweekt.

Opstarten van de kweek

Het klaarmaken van de voedingsbodem / leefomgeving van de microwormen is heel simpel:
Neem een pot of beker en vul dit met 1/3e havermout en 2/3e warm water.

Potje havermout voor artemia leeg en vol

De havermout moet zuiver zijn zonder toevoegingen.
doos havermout
Roer het geheel goed door elkaar en zet de beker met een deksel  er op 1,5 minuten in de micro oven (magnetron). Roer nog eens goed, als het te stijf aanvoelt doe er dan nog wat water bij en dan nog een keer 1,5 minuten in de micro oven.
Het geheel moet een smeuïge brij zijn die traag uit de pot loopt.
U kan nu nog altijd havermout of water toevoegen als de consistentie nog niet goed is, maar het hoeft niet meer terug in de micro oven. Giet de inhoud in drie doorschijnende potjes met een gladde wand.
Laat het geheel goed afkoelen.
IMG_3978
Als de inhoud afgekoeld is voeg dan per potje 1 koffielepel droge gist toe en roe dit door het mengsel. Daarna kan de entportie microwormen verdeeld worden over de drie potjes.
Neem altijd minstens 3 potjes, er kan altijd wat mislopen met de microwormen en zo heb je nog reservepotje. Dek de potjes af met dekseltjes met gaatjes in om te verluchten.
dekseltje voor artemia met gaatjes voor verluchting
Zet de potjes liefst op een koele plaats.

Reeds na enkele dagen kruipen de eerste microwormen tegen de randen op. Dit kan je het beste zien door ze voor een licht of venster te houden.

potje artemia dichtbij
Als je goed kijkt naar de bovenkant van de massa zie je dat deze volledig bedekt is met een bewegende massa microwormpjes.

Wanneer na enkele weken de microwormen niet meer op de kant kruipen, voeg dan opnieuw een koffielepel gist toe en meng voorzichtig.

Oogsten

Ik gebruik hiervoor een dik penseel. Ik neem een potje met wat water, ik dop het penseel in het water en strijk langs de rand waar de microwormen zitten en zo neem ik de microwormen mee met het penseel. Probeer hierbij de voedingsbodem, dus de havermout zo weinig mogelijk of niet te raken.
Spoel het penseel uit in het potje met water en herhaal dit tot de microwormen van de kant af zijn. Nu heb je een potje met water gevuld met microwormpjes.
Twee manieren om nu de microwormen aan de vissen te geven. Of je giet gewoon de inhoud in het water bij de vissen.
Of als je beter wil doseren zuig dan met een spuitje wat van het wormpjeswater op, zo kan je gericht voederen. 

microwormen in potje
Hoe lang gaat een potje microwormen mee? Dat hangt een beetje af van de situatie. Ik heb al ondervonden dat in de zomer, dus als het warmer is de potjes veel vlugger slecht worden. Dit kan je zien doordat de brij donkerder wordt en begint te stinken. Tijd dus om nieuwe porties aan te maken.
Maar de gemiddelde tijd is 1 tot 2 maanden.
Soms heb ik een potje dat wel eeuwig lijkt mee te gaan maar doordat ik steeds microwormen er uit haal zakt het geheel wel. Als ik dan nieuwe porties aanmaak dan doe ik bovenop het goed werkende potje een dosis nieuwe brij en roer dat er heel kort en voorzichtig door.

Nieuwe potjes microwormen aanmaken

Start opnieuw het proces voor het aanmaken van nieuwe potjes havermout. Als alles klaar is en de potjes afgekoeld zijn, schep dan uit een nog goed werkend potje een lepeltje havermout met microwormpen er roer dit voorzichtig door de nieuwe brij. Herhaal dit bij de andere potjes.

En zo ziet het er uit als je veel kleine mondjes te voeden hebt:
kastje vol potjes artemia 9 potjes

 

 

 

 

Microwormen volgens Wikipedia