Het zelfgemaakt diepvriesvoer heeft als voordeel dat je, naargelang de behoeften van de vissen, zelf de ingrediënten kan toevoegen en het zo fijn of grof maken als nodig. Er worden geen bewaarmiddelen toegevoegd, alles is vers.
Plantenedende vissen hebben een groter aandeel aan plantaardige voeding nodig dan dierlijke voeding. Een verhouding van 60 op 40 of 70 op 30 of zelfs 100 procent plantaardig. De verhouding diepvriesvoer voor een niet carnivoor is 75 procent dierlijk voedsel en 25 procent plantaardig voedsel. Deze verhoudingen diepvriesvoer kunnen uiteraard aangepast worden in combinatie met wat de vissen nog krijgen als voeding.
Ook de prijs is een motivatie om zelf diepvriesvoer te maken. Voor ongeveer 1/5e van de prijs maak ik diepvriesvoer in vergelijking tot wat je in de winkel koopt.
Mosselen, vis, doperwten en spinazie even laten koken.
Alles apart vermalen.
Ik maak ineens een verschil voor grote en kleine mondjes door langer te mixen en daarna het diepvriesvoer apart in te vriezen.
Gelatine 10 minuten laten weken en door de brij roeren.
Daarna het diepvriesvoer in hersluitbare zakjes. Inhoud platdrukken tot 2 centimeter zodat er later stukjes van kunnen afgebroken worden.
Dit kan uiteraard ook in diepvriesblokjes. De pakketjes plat op elkaar leggen en dan de vriezer in.
Een andere manier om het troepje in te vriezen:
Verdeel alles gelijkmatig in een platte schotel, ongeveer 2cm dik.
Vries de voeding in en als die hard is kan ze in blokjes gesneden worden. Wacht echter niet te lang want anders krijg je het niet meer doorgesneden.
Zelfde bewerking als recept 1.
Er kunnen ook gedroogde ingrediënten gebruikt worden, zoals gedroogd zeewier of gedroogde garnalen, te vinden in Aziatische winkels. Dit kan vermalen worden en daarna kunnen de andere ingrediënten toegevoegd worden.
40 procent droge ingrediënten (gedroogde garnalen, paprika, gedroogd zeewier) combineren met 60 procent ‘natte’ ingrediënten (vis, verse groenten….)
Dit recept heb ik speciaal gemaakt voor mijn ancistrussen en pasgeboren ancistrussen:
gedroogde brandnetel
look
spirulina poeder
doperwten
broccoli
groene boontjes
Ergens las ik dat in de natuurlijke omgeving van vissen geen suikers of zetmeel voorkomen. Hierdoor zouden fruit en groenten die dit bevatten spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.
Of het werkelijk zo is weet ik niet maar maar beter voorkomen dan genezen en daarom gebruik ik geen zoete of zetmeelrijke groenten en fruit, zoals aardappelen, zoete aardappelen, wortelen, maïs, soja en peulvruchten
De gelatine die wordt toegevoegd heeft als functie om het mengsel wat bij elkaar te houden.
Gelatine wordt gewonnen door huiden en beenderen van vooral biggen en koeien.
Als gelatine te warm wordt gemaakt dan verliest het zijn verbindingen tussen de aminozuurketens en verliest het zijn kracht.
Een ander alternatief, zeker voor groentenbereidingen, is agar agar.
Agar-agar is een witachtige, smaak- en reukloze, onvertakte polysacharide die uit de celwanden van sommige soorten roodwieren gewonnen wordt.
Het is dus een vegetarisch product en kan ook veel beter tegen opwarming.
Agar agar is verkrijgbaar in de vorm van staven, vlokken of poeder en is te koop in de natuurvoedingswinkels.
De poedervorm is het eenvoudigst in het gebruik omdat het makkelijker oplost in vloeistoffen.
Het geconcentreerde poeder heeft een vier keer zo grote bindkracht als gelatine
In koud water is agar agar niet oplosbaar, maar het lost gemakkelijk op in kokend water.
In tegenstelling tot gelatine stijft agar agar al op bij kamertemperatuur. Stolling treedt op bij een temperatuur van 37°C. Bij gelatine begint het gelerings-proces pas bij een temperatuur onder de 20°C.
Meer informatie over agar-agar