Azijnaaltjes of microaaltjes

 

Azijnaaltjes zijn maar 1 tot 1 1/2 mm lang, kleiner dan  artemia nauplienen en hierdoor erg geschikt om aan hele kleine visjes te geven. Het voordeel van de azijnaaaltjes is dat deze in het water zweven en niet naar de bodem zinken om dan daarin te verdwijnen.
Ze zijn daardoor minder geschikt voor jonge corydorassen of andere bodemvissen.

Het kweken van de azijnaaltjes

Voorbereiding: neem 1 of 2 potten me een brede hals, minstens 1 liter. Vul deze voor de helft met water en de helft met azijn. Dat mag gewone azijn zijn of appelazijn.
Ik heb beide, eerst leek het alsof in de appelazijn meer azijnaaltjes zwommen maar na een tijdje blijkt de opbrengst toch hetzelfde te zijn.
endlers_160106_011
Voeg hierbij een vierde stukje van een appel.
De pot moet afgesloten worden zodat er geen fruitvliegjes in komen, maar deze afsluiting moet wel ventilerend zijn. Bijvoorbeeld: horrorgaas, nylonkous. Ik gebruik een spons op maat gesneden zo moet ik niet elke keer met een elastiek de afsluiting terug bevestigen.
endlers_160106_008
Voeg nu de ent toe. Na een maand hebben de aaltjes zich zo vermenigvuldigt dat je kan oogsten. Er zijn veel mogelijkheden om dit te doen. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd en vind de volgende het gemakkelijkste.
Neem een potje waar een koffiefilter in past. Doe daar een aantal lepels van de azijn met azijnaaltjes in.
endlers_160106_007
Als dit door de filter gelopen is, de azijn terug in de pot gieten, niet vergeten af te sluiten.
Daarna laat ik nog twee keer de filter doorspoelen met water om de azijn weg te spoelen.
Ik draai de koffiefilter binnenstebuiten, hou die boven een potje en laat er traag water over lopen langs alle kanten. Zo spoelen de azijnaaltjes er af en zwemmen ze in gewoon water.
endlers_160106_010
Als de cultuur begint te zakken kan dit terug bijgevuld worden door opnieuw de helft water en de helft azijn toe te voegen.

Als de cultuur troebel of mistig wordt dan kan de cultuur gesplitst worden. Elke helft opnieuw aanvullen met water en azijn.

Ik doe het echter zo: ik schep de helft uit de pot en laat het door een koffiefilter lopen. De azijnaaltjes geef ik aan de vissen.
De andere helft giet ik voorzichtig in een andere pot, maar zorg dat het vuil van de bodem niet meekomt. Aanvullen met een nieuw mengsel water en azijn en een nieuw appeltje er bij.