Artemia kweken met naupli star

Artemia kweken op een andere manier

Artemia of pekelkreeftje is een kleine kreeftachtige die leeft in zoutwater.

Ik kweek artemia o.a. in flessen, maar de uitleg met flessen en afvoerdarmpje is genoeg te vinden op het internet. Ik gebruik echter nog een ander systeem en dat is de naupli star.

De Naupli star is een systeem waarbij je artemia kweekt rechtstreeks in het aquarium. De artemia komt uit en zwemt het aquarium in. De artemia moet niet afgeheveld en gespoeld worden.

Naupli in verpakking

Naupli star met toebehoren pipetje darmpje

Het apparaat heeft twee kamers: een geventileerde kamer en een opvangruimte. In de verzamelkamer komt het verse water uit het aquarium.
Door het verschillende soortelijk gewicht van zoet en zout water, loopt het zoute water niet in het aquarium. De jonge artemia verplaatst zich na het uitkomen geleidelijk naar de opvangruimte van het apparaat. Aangetrokken door het licht gaat de uitgekomen Artemia zich bewegen naar boven en zwemt via de uitlaatopening direct in het aquarium. Het apparaat moet zo geplaatst worden dat de uitgang naar het licht gericht staat.
De lichte schalen van de eieren komen boven drijven en kunnen met een pipet er gemakkelijk worden verwijderd.

Alleen gebruiken zonder toegevoegd zout omdat anders de verhouding niet meer klopt na bijvoegen van nieuwe artemia.
De naupli star heeft een zwak bevestigingssysteem, een klipje dat snel loskomt en dan valt heel het apparaat voorover. Ik heb dit opgelost met een niet zo elegant systeem, kan uiteraard minder zichtbaar vast gemaakt worden:

Naupli star plastieken voorwerp

naupli star klem vastgemaakt

De naupli star komt op deze manier zeker niet los ook de zuignap houdt goed.

De naupli star in gebruik in mijn aquarium, een slimme endler weet al vlug waar hij moet zijn en wacht op de snoepjes die naar buiten zwemmen:

Endler eet artemia uit naupli star

Voordelen

  • Het water van de artemia is altijd op de juiste temperatuur. Ik heb tegelijkertijd artemia in een fles opgezet, de artemia in het aquarium kwam na 24u uit, die in de fles bijna 24u later.
  • Je hoeft enkel maar elke dag een lepeltje artemia in de naupli star te doen, verder geen werk, de artemia zwemt er zelf uit, dus geen afspoelen en doseren.
  • Gemakkelijk in onderhoud.
  • De naupli star kan 14 dagen in het aquarium blijven hangen zonder te verversen.
  • Snel uitkomen van de artemia.
  • Er is constant eten voor de vissen. Zeker als je met jongbroed hebt is het goed dat deze heel de dag door met kleine beetjes kunnen eten.

Nadelen

  • Bij een waterverversing mag er niet vergeten worden om een dopje op de uitvoer te zetten want anders loopt het water uit het apparaat het aquarium in.
  • Aquarium verlichting is nodig anders zwemt de artemia er niet uit.
  • De naupli star komt los van de zuignap.

Verversen

Je kan de naupli star 10 tot 20 dagen laten hangen zonder dat je het water moet verversen. Dat hangt een beetje af van de hoeveelheid artemia dat je gebuitkt. Elke dag voeg je artemia eitjes bij in de hoeveelheid naar wens.
Dus buiten een lepeltje artemia er elke dag in te gooien heb je er geen omziens naar.
De uitgekomen artemia zwemt vanzelf naar buiten….zijn ongeluk tegemoet.
De eierschaaltjes blijven links bovenaan in het toestelletje, of dat is toch de bedoeling. Die kan je dan met een bijgeleverd pipetje opzuigen. Een deel van de schaaltjes komt ook daaronder terecht maar dat maakt niet zoveel uit.
naupli star in aquarium
Het apparaat heeft twee kamers: een geventileerde kamer en een opvangruimte. In de verzamelkamer komt het verse water uit het aquarium.
Door het verschillende soortelijk gewicht van zoet en zout water, loopt het zoute water niet in het aquarium. De jonge artemia verplaatst zich na het uitkomen geleidelijk naar de opvangruimte van het apparaat. Aangetrokken door het licht gaat de uitgekomen Artemia zich bewegen naar boven en zwemt via de uitlaatopening direct in het aquarium.
bijlagedetail werking nauplistar
Het apparaat moet zo geplaatst worden dat de uitgang naar het licht gericht staat.
De lichte schalen van de eieren komen boven drijven en kunnen met een pipet er gemakkelijk worden verwijderd.
nauplistar gebruik van verlichting artemia
Alleen gebruiken met artemia zonder toegevoegd zout omdat anders de verhouding niet meer klopt na bijvoegen van nieuwe artemia.