Een endler mannetje is kleiner dan de vrouwtjes, de vrouwtjes zijn groter en voller en hebben een zilveren kleurtje.
Door de nooit aflatende drang tot voortplanting van de mannetjes is het belangrijk dat de vrouwtjes in de meerderheid zijn, zodat de vrouwtjes niet uitgeput raken. Als de endlers met een groter aantal leven, dan gaan enkele mannetjes achter één endler vrouwtje aan zodat de andere vrouwtjes even rust krijgen. Vrouwtjes die weg zwemmen geven aan dat ze interesse hebben.
De onuitputtelijke mannetjes proberen heel de dag de vrouwtjes te bevruchten:
Ongeveer om de 23 dagen bevalt het endler vrouwtje.
Een dag voor de bevalling krijgt het endler vrouwtje ‘een vierkant’ uiterlijk. Hieraan herken ik dat het bijna zo ver is.
Hier kan je zien wat ik bedoel met het vierkante uiterlijk:
Een vrouwelijke endler kan het sperma bewaren uit eerdere paringen. Daarom kunnen ze kleintjes blijven produceren zelfs als er geen mannetje endler aanwezig zijn en dit ook van verschillende mannetjes.
Een vrouwtje endler werpt tussen de 1 en 30 kleintjes, afhankelijk van de grootte en leeftijd van het endler vrouwtje.
Endlers behoren tot eierlevendbarende vissen in tegenstelling tot levendbarende vissen. Informatie hierover zie wikipedia
De kleintjes die geworpen worden zijn van het mannetje endler, of de mannetjes waarmee het vrouwtje enlder het laatst gepaard heeft.
Vrouwtjes kunnen ook het werpen uitstellen als ze zich bedreigd voelen of in een slechte omgeving vertoeven. Of ze kunnen bij stress te vroeg werpen. Na drie tot vier weken beginnen de mannetjes te kleuren, het duurt nog een tijdje voordat ze hun definitieve kleur hebben. De vrouwen zijn twee maanden na hun geboorte al geslachtsrijp en kunnen hun eerste nestje krijgen.
Hoewel een volwassen endler zelden zijn endler jongen opeet, is het toch aangeraden om verstopplaatsen voor de kleintjes te hebben zodat deze zich veilig voelen. kleinbladige planten of mos zijn hiervoor ideaal.