Corydoras sterbaï kweekverslag

 De kweekgroep

Mijn corydoras sterbaï kweekgroep, een tiental stuks die ik eerst in mijn gezelschapsbak heb laten opgroeien tot ze 3 jaar oud waren.
corydoras_6

De corydoras worden verplaatst naar een speciaal voor hen ingerichte kweekbak.

corydoras_2

In het begin waren de corydoras wat onder de indruk van hun nieuwe woonst. Het duurde even voordat ze in de stemming kwamen om eitjes te leggen. Maar na een tijdje zag ik ’s morgens een ongewone drukte in het kweekaquarium van de corydoras. Ik ben extra vroeg opgestaan met de filmcamera in de aanslag. Een gelukte actie, ik heb de corydorassen kunnen filmen tijdens het paren.
In het filmpje zie je eerst de paring, hiervoor neemt het koppel de karakteristieke T-positie aan waarbij de man zijn neus tegen de zijkant van het vrouwtje corydoras duwt.
Op het einde zie je een vrouwtje zwemmen die enkele eitjes tussen haar borstvinnen vast houdt. Het vrouwtje zwemt hier geruime tijd met rond tot ze een geschikte plaats vindt om de eitjes ergens tegen te plakken. Dat kan zowat alles zijn, de ruiten, een plant, stenen….Ze plakken maar een paar eitjes per plaats. Dus het is nadien goed zoeken waar ze te vinden zijn.

De eitjes

Na enkele dagen zie je de aftekening van de rug van de corydoras die in het eitje zit.
corydoras_11    corydoras_1
corydoras_8
Na een vijftal dagen afhankelijk van de temperatuur worden de visjes geboren.
De eerste 2 dagen leven ze van hun dooierzak en hebben nog geen voeding nodig. Ze dwarrelen wat door het aquarium om dan lange rustpauzes te nemen.
Hier zie je op de voorgrond twee corydorassen nog met dooierzak, op de achtergrond een corydoras waarbij de dooierzak al verdwenen is:
corydoras_10
Enkele dagen oud, ze zoeken elkaars gezelschap op:
corydoras_9
Een corydoras met een vol gevuld artemia buikje:
corydoras_4
Een filmpje, in het begin zie je achteraan de ‘dikkopjes’ die nog op hun dooierzak leven, daarvoor zitten corydorassen die ongeveer een week oud zijn.

Corydoras 1 maand oud

1 maand oud, al snorkelend door het zand:
corydoras_5corydoras_3
De kleine corydorassen zijn nu ongeveer 2 maanden oud en 1,5 cm ‘groot’. Het is erg grappig om ze bezig te zien, ze zijn altijd vlijtig op zoek in de bodem en trekken zich niets aan van de drukke endlers rondom hen.
De eerste zelfgekweekte corydorassen, die nu 4 maanden oud zijn,  zijn groot genoeg om bij de volwassenen te zitten. Toen de eerste jonge corydoras nog in het overzetbakje zat en hij de grote corydorassen zag was hij helemaal opgewonden, rugvinnetje naar boven en maar met zijn staartje kwispelen. Eens hij uiteindelijk bij de groten mocht gaan zwemmen was het toch wel spannend . Maar nu zijn ze het helemaal gewend en maken deel uit van de groep. Het is heel schattig om de mini corydorasjes bezig te zien tussen hun ouders:
Het kweken van corydorassen sterbaï is niet zo eenvoudig. Vooral omdat de eieren overal in het rond worden geplakt en het zijn er nooit veel tegelijk. Er is ook een grote uitval tijdens de eerste periode van het opgroeien.
Maar het is zeker de moeite waard, de jonge sterbaïs zijn enorm schattig met hun oranje vinnetjes en hun onverstoorbaar zoeken naar voedsel.
Corydoras sterbaï terug te vinden op Wikipedia