Een Half moon Mustard Gas man uit mijn vorige kweek:
En een prachtig vrouwtje, een copper Mustard Gas om de kleur voort te zetten.
Copper bestaat uit een metaal laag zonder extra kleur. Met de man wordt er dan een extra kleurlaag toegevoegd. De uitkomst zal dan zijn 50% blauw metallic 25% copper en 25% copper groen en paars.
Gas wil zeggen doorschijnend en zal variëren in bijvoorbeeld: mustard gas, oranje gas, rood gas en ook zwart.
Het mannetje werd in de kweekbak gezet en heeft de hint begrepen, hij maakt een groot schuimnest aan de voorzijde van het aquarium. Erg vriendelijk van hem, zo kan ik goed mee kijken, fotograferen en filmen.
De volgende dag mag het vrouwtje er bij in een doorschijnend potje. Dit is om aan elkaar te wennen.
Ze lijken er zin in te hebben, het mannetje werk verder aan zijn schuimnest en het vrouwtje zou zo graag naar hem zwemmen.
Na enkele uren mogen ze bij elkaar, dit is echter geen succes. De man wil het vrouwtje nog niet bij zijn schuimnest hebben. De bouwwerken zijn volgens hem nog niet klaar.
De volgende dag komt de man haar halen. Ze kan natuurlijk niet mee en ik geef het vrouwtje terug de vrijheid.
Vanaf nu gaat het erg vlug, de paring begint:
Het vrouwtje gaat in het begin alleen de eitjes oprapen. Ik ben niet zeker of ze de eitjes op eet of in het nest gaat spuwen. Ze zwemt wel elke keer naar boven.
Maar na een tijdje komt de man toch ook mee helpen en nu komen de eitjes zeker in het nest terecht.
Zelf langs boven zijn de eitjes te zien. De gele vlek in het midden tegen het blad aan.
De man bewaakt het nest erg goed:
Wanneer de vrouw zin heeft in de paring dan verschijnen er vertikale strepen op haar lichaam. Bij deze vrouw is dat duidelijk te zien. In normale toestand zijn er geen strepen, bij stress heeft een vrouwtje een horizontale streep op haar lichaam.
Het verschil is duidelijk te zien bij deze foto’s:
vrouwtje in normale toestand:
Vrouwtje ‘in the mood’:
Vrouwtje met stress:
Als ze paaien is het de bedoeling dat de vrouwtjes hun eitjes lossen die dan zo op de staart van de man vallen waar ze worden bevrucht door het sperma dat de man gelijktijdig loslaat.
Daarna gaan het vrouwtje en het mannetje de eitjes oprapen waarop ze die naar het nest brengt.
De eitjes komen uit na ongeveer 48 uur. De eerste dagen hangen de kleintjes aan het schuimnest. Soms vallen ze een stukje naar beneden maar hebben de kracht al om terug in het schuimnest te geraken. Soms vallen ze helemaal naar beneden en dan gaat de vader ze oprapen om ze daarna terug naar het schuimnest te brengen.
Om de vader in staat te stellen om ook ’s nachts de kleintjes te zien en terug naar het schuimnest te brengen laten sommige kwekers, zoals ik, ’s nachts een lichtje branden.
Er is discussie over wat het beste is, de tegenstanders gaan er van uit dat er in de natuur ook geen licht is en de betta’s het zonder licht moeten stellen. Met een lichtje aan zou de betta’s stress bezorgen. Ik ga er van uit dat er wel licht is in de natuur. Iedereen die al eens gekampeerd heeft weet hoeveel licht de maan geeft.
Daarom kies ik er voor om een heel klein ‘maantje’ te laten branden in de buurt van het kweekaquarium, de eerste drie nachten.
Baby’s in het schuimnest, nog geen 24 u oud:
Vader bewaakt het schuimnest:
Vader op zoek naar kleintjes die op de grond zijn gevallen:
Na twee of drie dagen beginnen de jongen te zwemmen. De rol van de vader is nu voorbij en mag uit het aquarium.
Kleintjes 3 dagen oud, erg moeilijk te fotograferen want ze zijn 1mm:
Omdat er veel planten in het kweekaquarium staan zullen er vanaf nu, voor een tijdje, weinig kleintjes te zien zijn maar ze zijn er wel. Ze leven tussen de planten en zijn nog zo minuscuul klein dat ze bijna niet te vinden zijn.
De eerste drie dagen verteren de baby’s hun dooierzak en hoeven ze geen eten te krijgen. De volgende dagen vinden ze tussen de planten genoeg voedsel in de vorm van infusoria en micro-organismen. Dit geldt niet voor een kale kweekbak. Hier moeten de kleintjes wel bijgevoed worden met Liquifry, azijnaaltjes en microwormen.
Na enkele dagen begin ik de kleintjes eten te geven. Ik geef JBL novo baby 1, Sera kweekvoeder micron en vers gekweekte artemia.
Links zie je een kleintje, rechts een luchtbel. Het witte stipje op de luchtbel is een artemia larfje.
Het is erg belangrijk dat tijdens de periode vanaf het schuimnest tot een dag of 10 na de paring het aquarium blijft afgedekt. Het schuimnest zou oplossen als het deksel er wordt afgenomen. Als de kleintjes geboren zijn is het belangrijk dat er vochtige lucht tussen het wateroppervlak en het deksel van de bak blijft zodat het labyrintorgaan kan ontwikkelen.Er wordt beweerd als hiermee geen rekening wordt gehouden de jongen hun labyrintorgaan niet behoorlijk ontwikkelen en verdrinken.
Het eten geven aan de betta baby’s is zoeken naar een moeilijk evenwicht. Ze moeten voldoende krijgen en zeker niet te veel. Niet alleen voor de vervuiling van het water maar als ze te veel eten dan wordt de zwemblaas belemmerd in de ontwikkeling.
Om deze reden geef ik mijn betta’s 6 keer per dag kleine beetjes artemia of JBL baby 1. Net zoals in de natuur vinden ze dan af en toe wat eten. De gekweekte artemia zet ik afgespoeld in een potje bovenop het aquarium, deze larfjes blijven nog een hele dag in leven. Hier blijft het water lekker warm en de larfjes zitten bovenaan bij elkaar in het licht. Ik zuig met een spuitje een aantal artemia larfjes op en spuit ze op verschillende plaatsen in het aquarium. Ik let hierbij op dat ik niet de schelletjes van de artemia eitjes geef omdat deze de spijsvertering kunnen verstoren.
Natuurlijk zitten er dan toch nog betta’s tussen die er in slagen om soms toch te veel te eten.
Betta met leeg buikje 9 dagen:
Met vol buikje 9 dagen:
Visje van vorige kweek heeft wat te veel gegeten. Hij is al wel ouder dus kan het eten wel wegwerken:
Op het punt om een artemialarfje te vangen:
En een wit muggenlarfje
Betta 9 dagen oud:
Niet alle baby’s groeien even snel, het is belangrijk dat ze allemaal de kans krijgen om te eten. Daarom op verschillende plaatsen voederen.
Hier zie je een verschil van 2 betta’s, 3 weken oud:
4 weken oud:
5 weken oud:
Vanaf drie weken krijgen ze 4 keer per dag eten. Ze krijgen nu ook nog diepvries kril, vanaf vier weken een mengeling van witte muggenlarven, artemia, enz. Dit wordt wel eerst in piepkleine stukjes gesneden.
Betta 5 weken oud, krijgt al lichtjes kleur:
Ik merk dat de allerkleinste betta’s zich beginnen te verstoppen voor de grote. Tijd dus om de grootsten over te zetten naar de uitgroeibak. Die staat al een maand in te draaien.
De betta’s zijn nu 6 weken en een aantal begint al mooi te kleuren:
Betta van 7 weken oud:
De betta’s krijgen nu drie keer per dag eten.
Achter een lekker hapje aan:
Gelukt en verder zwemmen met het lekkere hapje in de mond:
Al een beetje lastig doen tegen elkaar:
8 weken, er beginnen al kleurverschillen te ontstaan:
Ze staan nog niet allemaal even ver in ontwikkeling:
9 weken, de eerste betta man moet apart gezet worden, hij is agressief tegenover de anderen. Hij komt naast zijn vader te wonen, voorlopig storen ze zich nog niet aan elkaar. Als ze beginnen te pronken zal er een afscheiding moeten tussen komen:
Zijn vinnen beginnen al mooi te ontwikkelen:
Een familiefoto waarop goed te zien is hoe verschillend ze zijn.
En…..erg verrassend, er zit een volledig witte tussen. Het is eigenlijk geen witte vis. Een witte vis is meestal een opaque of een platinum. Dat betekend dat er over een light body een witte pigmentlaag zit. Deze vis is een light body en het verschil tussen kleurloos is dat de vis dan doorschijnend roze is. Het kan een marble of toch een light gas zijn die nog op kleur moet komen.
13 weken zijn de betta’s al weer. Ze beginnen er echt uit te zien als volwassen betta’s. Alle vissen zitten nu opgepot, dus apart van elkaar. Ook de vrouwtjes of de betta’s waarvan we nog niet helemaal zeker weten of het vrouwtjes of mannetjes zijn.
De mannetjes worden elke dat een kwartier getraind door een spiegel voor te zetten. Dit om hun vinnen mooi te laten uitspreiden.
Elke man reageert op een andere manier op zijn spiegelbeeld. Sommige maken een paringsdans voor hun spiegelbeeld. Anderen zwemmen wild rond of vallen zichzelf aan. En de minst moedigen gaan zich verstoppen.
Deze man pronkt wel maar durft niet dicht bij de spiegel te komen.
Nog enkele foto’s:
Een overwegend rode:
Een mooi gekleurd vrouwtje, ze trekt op grootvader, blauw lichaam en rode vinnen:
De volledig witte,
Een prachtige man met een gasrand rond zijn staart en vinnen. Die gaat nog breder worden als zijn vinnen nog groeien:
En enkele vrouwtjes:
De laatste foto’s van de betta kweek, ze zijn ondertussen al vier maanden.
Een rood mannetje:
Blauw met rood:
Een vrouwtje:
De mooiste van de hoop:
En het witte visje is dan toch een marble.
Marble wordt veroorzaakt door een onstabiel gen wat regelmatig gaat schuiven in de verschillende pigment lagen.
Het verschuiven kan ook versnelt worden door de temperatuur, het licht en de watersamenstelling.
Bij het tweede jaar kan het gen zich al gaan stabiliseren maar pas na het derde jaar is het echt vast komen te liggen.
Het de kleurcombinatie mint turquoise metallic groen met zwart en zonder rood.
Eerst was het visje een beetje gekleurd, niet zo veel als de anderen en op twee maanden werd het volledig wit. Twee weken geleden begon het grijs te worden, daarna begonnen de vinnen blauw te worden. De laatste dagen werd hij zwart en vandaag begint er een blauwe laag op te komen.
Eerst wit:
Hier nog grijs:
En hier al een beetje zwart:
met rode gloed in de vinnen:
En zo ziet onze toverbal er nu uit:
Wat ons wel opvalt is dat zijn lichaam en vinnen trager groeien dan bij de rest van zijn broers. Misschien heeft hij de energie nodig om van kleur te veranderen.
Maar wel spannend zo’n toverballen betta