Aquariumvissen buiten!

 

 

Al enkele jaren hou ik in de zomer enkele van mijn aquariumvissen buiten.
Waarom aquariumvissen in buitenbakken houden? Omdat bepaalde soorten hier op een veel natuurlijkere manier in leven. Altijd is er voeding aanwezig en wisselende temperaturen zoals in hun leefgebied. Het kweken gaat veel sneller, de aquariumvissen groeien sneller op en komen in de herfst veel kleuriger, sterker, mooier en groter uit hun buitenverblijf.

Een halve wijnton, is één van de buitenbakken. Het staat ideaal in de ochtendzon. De andere is een hogere portoton.

buitenton met veel groen rond

buitenton met water en planten

De bedoeling van aquariumvissen buiten te houden is omdat deze er sterker en mooier uitkomen. Hopelijk ook om wat nakweek te hebben. Uiteraard worden ze in de herfst terug binnen gehaald.
Ik ben niet de enige die dit doet, een collega kweker houdt elk jaar 8 of 9 bakken met endlers en andere levendbarenden buiten.

buitenbakken voor endlers met bloemen

 

foto’s www.emeraldking-aquatics.com

De aquariumvissen doen het goed in de buitenbakken. Ze zwemmen actief rond en hebben felle kleuren.

Controle van de aquariumvissen

Af en toe doe ik even een controle en schep met een bokaaltje wat visjes op om ze te bekijken, ze zien er schitterend uit.

Het is duidelijk dat de aquariumvissen in goede gezondheid zijn.

tiger endler zwart met geel

Tijdens de zomer valt het me op dat de toch al energieke endlers, buiten nog veel meer hyper zijn. De mannetjes gedragen zich anders dan binnen, ze blijven meer in groep en vertonen ook in groep verleidingsgedrag naar de vrouwtjes. Het is heerlijk om te zien en te volgen. Waar er anders één maximum twee mannetjes achter een vrouwtje aan gaan, zijn het er nu een stuk of zes die hun best doen om samen zo mooi mogelijk te pronken.
Het water in de tonnen is mooi helder ondanks dat er geen filter is aangesloten. De filtering gebeurt door de aanwezige planten.

Ik geef geen voeding bij, er is veel levend voer in de ton en ook veel algen.

Een poging om de vissen in de ton te fotograferen:

IMG_1415_zps9280b7ef_2

Doordat de bakken ’s morgens in de zon staan maar het grootste deel van de namiddag in de schaduw, blijft de temperatuur op een ideale 23 graden.
De energieke endlers komen uitrusten in het zonnetje, mooi om te zien hoe ze samen genieten van de zonnestralen die in de bak vallen.

Eind september, als de nachten frisser worden en overdag het water trager opwarmt, haal ik de vissen uit de buitenbakken.

Na de tijd in hun buitenverblijf zien de vissen er fris uit. Ze zijn energiek maar ook schichtig, ze zijn natuurlijk geen aquarium meer gewoon. Hun kleur is intenser dan de vissen die in de aquariums de zomer binnen hebben doorgebracht.

Een experiment dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Een nieuw jaar

Dit jaar gaan er heterandria formosa in de buitenbakken leven.

De heterandria formosa is één van de kleinste vissen van de wereld. Hij is een straalvinnige vissensoort uit de familie van de levendbarende tandkarpers.

Nu nog wachten op warm weer……