Aquarium opstarten

Opstarten van een aquarium.

Dit is een basisversie voor het opstarten van een aquarium. Wanneer je deze volgt heb je altijd al een goed begin gemaakt met de opstart van je aquarium. Na een tijd zal je zelf je eigen routine vinden, maar met deze handleiding kom je toch al zonder grote ongelukken en teleurstellingen de eerste periode door.

Beknopt:

  • Koop een aquarium en koop een maat groter dan je eigenlijk in gedachten had….na 2 maanden wil je toch een groter.
  • Zorg dat je aquarium waterpas staat.
  • Voeg gewassen zand of grind, gekocht in de aquariumwinkel toe.
  • Vul met water
  • Hang er een filter in.
  • Zet er plantjes in, hout, stenen.
  • Voeg eventueel een filterstarter toe.
  • Plaats een verwarming als er warmwatervissen in komen.
  • 3 weken wachten.
  • Koop een tester en test na 3 weken de waterwaarden. Is de nitriet 0 dan kunnen er vissen in.
  • Koop enkele vissen, laat die voorzichtig overwennen.
  • Na een week of wat langer kan je weer wat vissen toevoegen.
  • Zet nooit te veel vissen in een aquarium.

Zoals je kan lezen is een aquarium houden niet zomaar water in een bak gieten en vissen er in. Er komt heel wat meer bij kijken

aquarium opstarten Lijkt je dit toch te veel werk, dan kan je misschien beter op zoek naar een andere hobby.

Ben je nieuwsgierig naar meer, lees dan de uitgebreide versie want hier krijg je de uitleg wat het belang is van de bovenstaande punten.

Aquarium opstarten uitgebreide versie

Koop een aquarium, en was het uit met zuiver water.

opstarten aquarium bokaal Een rond aquarium is geen aquarium maar een bokaal waar vissen niet in thuis horen.

Wil je een achterwand achter het aquarium, bevestig die dan eerst. Als dit een poster is kan je die gewoon met plakband vast kleven. Je kan ook de achterkant, langs buiten beschilderen.

Kies de plaats waar je aquarium gaat staan. Dit is best zo ver mogelijk van het licht, dit om algenvorming te voorkomen.

opstarten aquarium groene raam Zonlicht dat op het aquarium schijnt is geen goed idee, hierdoor krijg je op korte tijd veel algengroei en zie je de vissen niet meer zwemmen.

Zet je aquarium waterpas, het is een gek zicht om de vissen bergop te zien zwemmen….

De bodem

Je kan kiezen uit een zandbodem of grind. Je hebt ook nog de keuze tussen fijn of grof zand.

aquarium opstarten Wanneer je bodemgrondelaars zoals corydorassen gaat houden, is het belangrijk dat je als bodem zand neemt zodat hun baarddraden, waar ze eten met zoeken, niet beschadigen.
Mijn voorkeur gaat uit naar een groffe zandbodem. Die slibt niet zo gemakkelijk dicht en de planten groeien er goed in omdat de bodem wat luchtiger blijft.

Sommige vissen hebben liever een donkere bodem, ook daar moet je rekening met houden.

Zelfs al staat er op het zand of grind dat het al gewassen is dan moet dit toch nog zeer goed gespoeld worden.Blijf het zand spoelen tot het water zuiver is. Dan kan het in het aquarium.

aquarium opstarten Schaf hiervoor een aantal emmers aan en hou deze apart. Laat dit aan al je medebewoners weten dat de aquariumemmers verboden te gebruiken zijn.
Bij mij zijn alle ‘aquariumemmers’ wit. Zo weet iedereen dat deze niet gebruikt mogen worden om te voorkomen dat er nog zeepresten of dergelijke in de emmers achterblijfen, wat uiteraard niet gunstig is voor het aquarium.

Een voedingsbodem die dikwijls in winkels wordt aangeraden is niet nodig. De meeste planten halen hun voeding uit het water.
Als al het zand in het aquarium is kan je het beginnen vullen. Leg op het zand een plastieken zak en giet daar het water op. Zo voorkom je dat het zand door de bak begint te dwarrelen en je troebel water krijgt. Als het aquarium gevuld is kan je de plastiek zak verwijderen.
Daarna kunnen er eventueel al stenen en hout in.
Ancistrussen schrapen aan hout dus als je van plan bent om deze te houden voorzie dan een mooi stuk hout. Dit is tevens een goede verstopplaats.

Hout en stenen

Deze kook ik eerst af. Al wordt er geschreven de vezels hiervan stuk gaan, ik heb het nog nooit ondervonden. Is het hout te groot dan overgiet ik het zo veel mogelijk met kokend water.
Hout kan dikwijls gaan drijven. Je kan dit voorkomen door het hout al een tijd op voorhand te kopen en in water te leggen zodat het zwaarder wordt en beneden blijft.
Of je kan er een steen op leggen tot het hout vanzelf onder blijft.
Zorg dat alles wat in het aquarium ligt, goed vast ligt en niet kan omvallen bovenop de vissen. Sommige vissen gaan ook graven onder stenen, ook hier moet rekening mee gehouden worden.
Stenen die gebruikt worden mogen geen kalk bevatten. Je kan dit testen door op de stenen een zuur te druppelen (azijn, badkamerontkalker). Gaat het bruisen dan zit er kalk in de steen en is die niet geschikt.

Soms kan het zijn dat er een witte waas op het hout verschijnt, die dan later gelige brokken worden. Dit kan geen kwaad. In het hout zit een bacteriecultuur die reageert op de constante aanraking met het water. Hierdoor ontstaat deze laag. Het is niet schadelijk voor de vissen, ze mogen dit zelfs opeten.

Filter

Er zijn drie soorten filters, biologen, binnen- en buitenfilters. Ik bespreek alleen de binnenfilter.
Koop uiteraard een filter met voldoende capaciteit.
Als je een filter koopt is die meestal met vulling inbegrepen. Spoel de vulling even uit voor gebruik.
Plaats je filter zo dat je die eventueel achter hout of planten kan verstoppen.
Plaats de uitloop net op de rand van het water zodat het wateroppervlak lichtjes beweegt, dit zorgt voor zuurstof in het water.
Filters maken wel het water schoon, maar niet het aquarium. Een filter is een verzamelplaats van rommel dat uit het water gehaald en opgeslagen wordt. Maar het blijft wel aanwezig. Daarom is het belangrijk de filter regelmatig proper te maken.

Planten

Planten geven een meerwaarde aan het aquarium, ze helpen bij het verwerken van een teveel aan vuilstoffen en bij een tekort aan bacteriën.

Kunstmatige planten doen dit uiteraard niet, kies je toch voor kunstmatige planten, zet dan in het begin een aantal zuurstofplanten in het aquarium. Deze helpen om het aquarium sneller en gemakkelijker te laten opstarten.

opstarten aquarium planten
Zeker bij het opstarten van een aquarium zet je best snelgroeiende planten zoals waterpest, cabomba soorten en Belgisch groen.
Behandeling van nieuwe plantjes: eerst goed afspoelen onder de kraan. Daarna uit de potjes halen of losmaken van het clipje waarmee ze gebonden zijn. Haal zo veel mogelijk mousse tussen de wortels uit. Dit kan je best doen door ze onder water af te spoelen.
Zet de plantjes in het aquarium, maar voorzichtig zodat de wortels niet beschadigd raken.
Vanaf nu is het belangrijk dat het aquariumlicht staat ingesteld. Begin met 8u licht per dag anders ga je waarschijnlijk veel algengroei krijgen. Het begin en einduur moet elke dag hetzelfde zijn, dus best met een timer instellen. Je kijkt zelf wanneer je liefst hebt dat het licht brandt en je vissen actief zijn. Mensen die bv. een hele dag werken kiezen er voor om het licht pas in de late namiddag te laten opspringen zodat ze ook nog heel de avond plezier hebben van hun vissen.
Voer het aantal lichturen stilletjesaan op tot 10 à 12 uur per dag.

Verwarming

Als je warmwatervisjes gaat houden dan heb je uiteraard ook een verwarmingselement nodig. Dit kies je naargelang de hoeveelheid water. Koop er altijd een thermometer bij. De instelling van het aantal graden op je verwarmingselement is maar een indicatie en klopt meestal niet.

aquarium opstarten De werkelijke temperatuur kan je zien op je thermometer zodat je eventueel de verwarming kan bijregelen.

Doe dit goed op tijd want het kan een tijdje duren voordat je aquarium op de constante en juiste temperatuur staat.

Decoratie

aquarium opstarten Mag er een kasteel in mijn aquarium, of een gezonken schip of andere prularia?

Ja dat mag, als je dat mooi vindt, maar voor de vissen is het niet nodig. Zet je toch decoratie in je aquarium, koop het dan in een aquariumwinkel en van een goed merk zodat je zeker bent dat de verf niet toxisch is voor de vissen.

3 weken

En nu begint het wachten, 3 weken.
Sla deze periode niet over, ze is nodig om de bacteriecultuur te laten ontwikkelen. Tijdens deze periode ontstaat er meestal een nitrietpiek. Nitriet is dodelijk voor vissen.
De nitrietpiek ontstaat omdat je aquarium en de bacteriën nog niet in evenwicht zijn.
Een nitrietpiek kan ook ontstaan na deze drie weken. Bijvoorbeeld door het aquarium niet genoeg te verversen, te veel vissen te houden in een te klein aquarium enzovoort.

Tijdens deze periode mag er af en toe een heel klein beetje vissenvoer in het aquarium gegooid worden, dit om de bacteriën te voeden. Ververs het water tijdens deze periode niet.

opstarten aquarium boeken Die drie weken zijn ideaal om je te documentairen over vissen, aquarium, planten…..wees gerust, je hebt meer dan 3 weken nodig om nog maar een tipje van het aquariumgebeuren op te steken. Hier al wat interessant leesplezier over waterwaarden.

Als de drie weken voorbij zijn test dan het water. Voor een eenvoudig aquarium, is een teststrip genoeg. Ik gebruik de Sera quick test. Heb je toch op een keer een probleem dan kan je in een goede aquariumwinkel je water laten testen.

Het belangrijkste is de NO2 (nitriet), dit moet altijd 0 zijn. De pH (zuurgraad), GH (hardheid) en NO3 (nitraat) zijn ook belangrijk zeker in verband met de viskeuze.

De vissen

En dan is het tijd om vissen te kopen. Om te weten hoeveel vissen je aquarium aankan is er een simpele basisregel, 1 liter water is voor 1 cm vis. Dus als je 10 vissen van 10 cm koopt dan heb je 100 liter water nodig.

opstarten aquarium kleine aq Dit is natuurlijk maar een groffe berekening want een vis van 12 cm past niet in een aquarium van 12 liter water. En er zijn vissen die veel meer water nodig hebben dan anderen.

Maar het is een simpel trukje zodat je toch een beetje een idee hebt hoeveel vissen je kan houden in je aquarium.

opstarten aquarium dolfijn De vissen die je koopt zijn meestal niet volwassen en gaan nog groeien, hou daar ook rekening met.

De raad die in de winkel gegeven wordt is dikwijls niet correct. Het zijn in de eerste plaats verkopers, een enkele uitgezonderd.

opstarten aquarium lief visje Laat je niet impulsief verleiden door een schattige vis die je in de winkel ziet.

Schrijf de latijnse naam op van de bewuste vis en zoek thuis eerst op welke leefomstandigheden hij nodig heeft en of hij bij de rest van je aquariumvissen past.

opstarten aquarium school Neem scholenvissen altijd in een schooltje van minstens 6 stuks, anders gaan ze zich zeer slecht en bedreigd voelen en gaan ze onnatuurlijk gedrag vertonen en korter leven.

Vissen kopen

Begin met 1 soort vissen te kopen, zo kan je aquarium zich ook aanpassen aan het aantal bacteriën dat ze met zich meebrengen. na een tweetal weken kan je dan weer enkele vissen kopen enzovoort.

opstarten aquarium visje Als je de kans hebt koop dan je vissen bij een thuiskweker. Die zijn meestal beter verzorgd en opgegroeid zonder medicatie, of groeimiddelen.

Opgepast met kreeftjes wat tegenwoordig erg ‘in’ is. Deze gaan echt niet samen met vissen, ondanks dat dikwijls beweerd wordt.

opstarten aquarium kreeft Het kan een tijdje goed gaan maar uiteindelijk zullen ze je vissen aanvallen of in hun vinnen knippen.

Vissen overwennen

Kieper je vissen niet zomaar het aquarium in. Het water waar ze in zitten is van een andere samenstelling en temperatuur. Het is belangrijk om de vissen traag over te wennen, ongeveer een half uur tot drie kwartier. Hang het zakje open in het aquarium maar zo dat er geen water kan inlopen.
Giet nu af en toe een beetje water uit het aquarium in het zakje. Na een half uur, giet je zoveel mogelijk water uit het zakje, in een emmer. Niet in de gootsteen want als er dan eens een visje meeglipt zwemt het de riool in. Giet daarna het overige water met vissen in het aquarium.
Zorg dat ze allemaal uit het zakje zijn, zoniet, vul snel met aquariumwater en giet de laatste er uit.
Koop je corydorassen zorg dan dat ze die in de winkel niet samen in een zakje steken met andere vissen. Een aantal Corydoras soorten geeft bij stress of gevaar een gifstof af in het water, wat uiteraard niet gezond is voor de andere vissen.

Voederen

Altijd zeer spaarzaam voederen. Iemand die pas start met een aquarium geeft meestal te veel eten. Te veel eten geeft veel afvalstoffen en rotting, hierdoor ontstaat er te veel nitriet, te veel algen en veel problemen.

opstarten aquarium vis eet Het eten dat je geeft zou in 2 minuten op moeten zijn. Als er nog over is heb je te veel gegeven.
Voeder twee keer per dag.

Om je vissen gezond te houden is het belangrijk om de voeding af te wisselen. Je kan droogvoer geven, korrels, diepvries of versvoer.

Het is me opgevallen dat tegenwoordig in winkels de vissen nog enorm jong worden verkocht en heel klein zijn. Deze vissen zijn eigenlijk nog baby’s en hebben meer voederbeurten nodig en eventueel speciale voeding voor jonge vissen.

Opgepast, stofvoer voor jonge vissen is heel vervuilend en daar moet je maar een heel klein beetje van geven, bv. op het topje van de achterkant van een lepeltje. Een andere manier om dit goed te doseren is wat stofvoer oplossen in een klein beetje water. Met een spuitje opzuigen en zo kan je ook gericht voederen.

Water verversen

Als de vissen een week in het aquarium zitten begin je met het verversen van het water.
Ververs 20 tot 25%. Dit doe je door het water op te zuigen met bv. een hevelklok zodat je ineens het vuil van de bodem kan zuigen. Laat het vuile water in een emmer lopen zodat je een eventueel opgezogen visje terug in het aquarium kan zetten.

Daarna voeg je vers water toe dat dezelfde temperatuur heeft als het aquariumwater.

opstarten aquarium visjes Om de hoeveel dagen verversen?
Dit hangt af van verschillende factoren, de hoeveelheid vis per water, de grootte van het aquarium. Zelfs de warmte kan een rol spelen.

Ik ververs kleinere aquariums, tot 60 liter, om de week, grotere om de 10 dagen.

De filter laat je zeker de eerste maand gewoon draaien zonder de filtersponsen te verversen.

Daarna moeten ook de filtersponsjes wekelijks onder water uitgespoeld worden. Zet hiervoor de filter uit. Meestal kan je de basis laten hangen en het filtergedeelte er alleen uit halen.
Ververs de filtersponsen niet op dezelfde dag als de waterverversing, anders neem je te veel goede bacteriën ineens uit het aquariumwater.
Vergeet de filter niet terug aan te zetten.

Als er algen op de ramen zitten kan je deze verwijderen met een sponsje, of met een oude bankkaart. Let op dat je geen zandkorrel mee over het glas sleept want dat maakt krassen.

opstarten aquarium ziek visje Slaag het water verversen niet over, het is erg belangrijk. Wanneer je dit begint te verwaarlozen dan gaat het na een tijdje gegarandeerd mis met het aquarium.

Als het warm weer is ververs ik wat sneller, daarbij bedoel ik als de temperatuur hoger oploopt in het aquarium dan het normaal zou mogen zijn.

Slakken

Je kan mooie slakken kopen, maar zelfs als je er geen in je aquarium wilt zullen die er na een tijdje toch in komen. Ze komen mee met een plantje of vissen.

opstarten aquarium slak Hierdoor kan je een echte slakkenplaag krijgen die gaten in de planten maken of dat je op de duur door de slakken het aquarium niet meer zit.

Hiervoor is een simpele oplossing: anatome helena slakken. Dit zijn slaketende slakken en ruimen je probleem simpel op.

Katten

Heb je een kat zorg dan dat het aquarium is afgedekt…..

opstarten aquarium stoute kat …….om ongevallen te voorkomen.

Een aquarium met lichtkap is warm en nodigt een kat uit om op te gaan liggen. Sommige aquariums kunnen tegen een kattengewicht, anderen niet. Wil je dit niet dan is er een simpele oplossing, een roostertje of een kunstmatige grasmat met harde pinnetjes bovenop de kap van het aquarium leggen.

Een okkazie aquarium

Koop je een okkazie aquarium, probeer er dan één te vinden zonder vissen bij. De redenen hiervoor: je moet dan ook het water meenemen, je kan de inrichting en vissen niet zelf kiezen en alles moet zeer snel gebeuren. Dit is niet echt een goed begin als je nog geen ervaring hebt.

Bij een okkazie aquarium is het heel belangrijk om alles goed te ontsmetten. Je weet nooit of er een ziekte of dergelijke in zit.

opstarten aquarium poetsvrouw Ik doe het zo. Ik spoel eerst het aquarium goed uit, vul het met water en een goede scheut bleekwater. Ik leg de eventuele verwarming er in alsook de filter. Het filtermateriaal gooi ik weg en vervang ik later door nieuw.

Zo laat ik het enkele dagen staan, de filter laat ik ook even draaien in dit water. Daarna alles heel goed uitspoelen en afdrogen. Er mag geen bleekwaterluchtje meer aan zitten.

De filter laat ik ook nog in vers water draaien.
Kalkresten kan je het gemakkelijkste verwijderen met een verfkrabbertje.

Op vakantie

aquarium opstarten

Waar moet je rekening mee houden als je op vakantie gaat, om je bak in zo goed mogelijke staat aan te treffen als je weer terug komt?

Als je een paar dagen weggaat moet je eigenlijk niets speciaals doen. De vissen kunnen enkele dagen zonder eten.

Ga je een langere tijd met vakantie ververs dan wat meer water in de weken voor je op vakantie gaat bv in plaats van 20%, 30% of elke halve week een verversing van 25%.
Wanneer je drijfplanten hebt, haal er dan voldoende uit je aquarium zodat er zich geen te dikke laag vormt in de periode dat je weg bent en er geen zuurstof meer in het aquarium komt.Vlak voor je op vakantie gaat 50% verversen.

Zet enkele snelgroeiende plantjes in in je aquarium. Deze nemen een groot deel van het nitraat op, Zo voorkom je te veel algen en de andere planten groeien minder snel doordat de snelgroeiers nitraat opnemen.

Een vissenoppas

1e optie

Zoek iemand die wat van aquariums kent, dat maakt het allemaal veel gemakkelijker.

aquarium opstarten Komt er iemand je vissen voeren die niets van aquariums kent zet dan afgemeten eten klaar in porties.

Laat het potje voer niet in het zicht staan want de kans is groot dat de oppas toch vindt dat het wat te weinig is en een ‘extraatje’ geeft, met de gekende gevolgen.

Hou het simpel tijdens je vakantie, geef alleen droogvoer of korrels.

2e optie

Er bestaan voederautomaten, als je deze zou gebruiken, oefen dan geruime tijd op voorhand of deze wel goed werkt en juist staat afgesteld.
Een veelvoorkomend probleem met de automaten, als deze vochtig worden door de verdamping van het water blijft het voer plakken en valt het niet meer in het aquarium.

Laat de oppas controleren:
of de filter nog stroomt
of de vissen geen luchthappen
of er geen dode vissen in de bak liggen (schepnetje klaarleggen)
of de waterstand nog hoog genoeg is

Indien het warm dreigt te worden, laat dan de kap van het aquarium open staan, dit kan natuurlijk alleen als je geen vissen hebt die uit het aquarium kunnen springen.

Koop in de weken voor je op vakantie gaat geen vissen.

Laat je telefoonnummer achter.

aquarium opstarten

 

Extra

De meeste vissen die in aquariums terecht komen zijn uit de natuur gehaald. Ze belanden vanuit hun natuurlijke biotoop met de perfecte leefomstandigheden in een klein bakje. Want de plaats waar ze in leven kunnen we hen nooit bieden. Ze moeten wennen aan stress van licht en beweging, voeding die niet gevarieerd genoeg is en meestal ook andere soorten vissen die ze in de natuur nooit zouden tegen komen.

De reis die ze maken vanuit het land van herkomst is een nachtmerrie. Als je een idee wil hebben wat je (goud)vis meemaakt voordat hij in je aquarium zit, bekijk dan deze interessante reportage.

Draag daarom zorg voor vissen als je ze in huis haalt. Probeer hen het stukje natuur te geven waar ze recht op hebben door hen zo goed mogelijk te verzorgen.

Mocht u na deze uitgebreide uitleg nog vragen hebben, neem gerust contact op via het contactformulier.