De Anatome Helena slak is afkomstig uit Zuid-Oost Azië en wordt sinds 2006 ingezet tegen een overvloed aan ongewenste slakken in een aquarium.
Slakjes komen na een tijdje toch onverwacht in je aquarium terecht. Ze komen eens mee met een plantje of vissen en vormen na een tijd een echte plaag, sommige eten ook aan de planten. De Anatome Helena slak is dé ideale oplossing.
Een volwassen slak word ongeveer een 3 cm groot.
Een Helena slak kan 5 jaar oud worden. Hoe ouder de helena slak hoe meer draaiingen zijn huisje heeft.Ze zijn goed te houden bij temperaturen tussen 18 tot 32˚C.
In een winkel durven ze wel eens tegen een slakkenplaag, een kogelvis aanraden. Deze vissen hebben als hoofdvoedsel slakken nodig, ze eten slakken om hun tanden, die steeds blijven groeien, af te slijten. Hebben ze geen slakken meer om te eten, dan blijven hun tanden groeien en komen ze uiteindelijk om van de honger.
Dus eens de slakken op zijn, moet je op zoek naar slakken om je kogelvissen in leven te houden. En niet alle slakken zijn geschikt voor kogelvissen, bv. torenslakken kunnen tussen de tanden van de kogelvissen blijven steken.
Als de slakken op zijn durven de kogelvissen wel eens aan de vissen te knabbelen of aan de planten.
Een kogelvis is een vis met uitzonderlijke verzorging en onderkomen. Verschillende soorten kogelvissen hebben brak water nodig.
Kortom, dit is echt geen oplossing voor je slakkenprobleem.
Probleem van chemische middelen is dat het niet alleen de slakken doodt, maar ook ongewervelden dieren die eventueel ook in het aquarium leven zoals kreeftjes of garnaaltjes,
Door de massale sterfte in het aquarium van alle slakken tegelijk is de kans groot dat door het afvaloverschot een nitrietpiek ontstaat.
Voor puntslakken is een chemisch middel ook geen oplossing omdat het niet in de bodem dringt, dus de meeste van deze slakken blijven in leven.
Een andere raad die wel eens in de winkel wordt gegeven om een slakkenprobleem op te lossen zijn slaketende vissen zoals botia’s. Dit kan een oplossing zijn, maar deze vissen moeten wel in je visbestand passen. Meestal zijn ze nogal druk en moeten in een groep gehouden worden.
Een betere oplossing voor een slakkenplaag in je aquarium is de Anatome Helena slak.
Omdat de Helena slak, andere slakken opeet wordt ze ook wel eens slaketende slak of Killersnail genoemd. Deze slak zorgt ervoor dat het teveel aan slakken uit je aquarium verdwijnt zonder zelf een plaag te vormen of aan de planten te eten.
Wanneer je Anatome Helena slakken in je aquarium introduceert, schrik dan niet dat je ze de eerste dagen niet ziet. Het kan zijn dat ze zich een tijdje ingraven.
Hier zie je hoe diep ze in de bodem kunnen kruipen, handig om bodemslakjes te pakken te krijgen:
Natuurlijk nemen ze ook slakken te grazen die zo dom zijn om in de buurt van een Helena slak te komen:
Helena slakken paren echt, daarbij plakken ze aan elkaar, dat kan soms dagen duren.
De eitjes lijken op een vierkant doorschijnend pakketje, die 1 of 2 eitjes bevatten. De eitjes worden aan verschillende oppervlakken geplakt zoals planten, stenen, hout….op een donkere ondergrond zijn ze goed te zien.
Hier zie je zelfs het slakje in het eitje zitten.
Een Helena slak eet ongeveer 1 slak per dag en legt slechts 1 eitje per keer, in tegenstelling tot andere slakken die in één enkele keer wel 30 eitjes kunnen leggen.
Het is dus belangrijk om bij een slakkenplaag toch wel een groot aantal helena slakken in de bak te steken.
Om de helena’s te helpen kan je in het begin zelf ook met de hand zoveel mogelijk slakken weghalen. Dit is belangrijk bij een slakkenplaag, zonder je hulp lukt het ze niet of je zou al 100 helena slakken in je aquarium moeten steken.
Poelslakken: Als je last hebt van poelslakken, dat zijn kleine ronde slakjes die overal in het aquarium zitten, kan je ook de eieren hiervan verwijderen. Dat zijn doorschijnende schijfjes die vol witte stipjes zitten. Dit zijn nog ongeboren slakken.
Op de ramen kan je ze verwijderen met een verfkrabbertje. Haal het wel uit het water want anders worden ze nog geboren.
Kijk ook onderaan de bladeren van plantjes, want ook hier kunnen er van die schijfjes hangen.
Torenslakken: heb je te veel torenslakken in de grond dan kan je je anatome helena slakken helpen door steeds op dezelfde plaats eten te geven, bv tabletten voor ancistrussen. De torenslakken weten dit na korte tijd en komen daar samen. Na enkele uren kan je dan op die plaats met een dikke darm een deel van de bodem wegzuigen en ook de slakken die daar in zitten. Vervang de bodem op die plaats door nieuwe.
Een Anatome Helena slak kan ook grotere slakken aan. Ze spuit gif in haar prooi, het gif maakt de slak vloeibaar. Daarna wordt deze opgezogen met een soort slurf.
Zo krijgt de helena slak het ook voor elkaar om echt grote slakken op te eten.
Zet daarom deze slak niet samen met grotere sierslakken want ze maken geen onderscheid.
Om hun prooi te vangen verstoppen helena slakken zich soms in de grond, enkel hun buisje zit boven de grond.
Een Helena slak eet niet aan de planten dus zelfs als de vervelende slakken weg zijn is het geen probleem dat ze in het aquarium blijft. Ze eet gewoon mee met het voer voor de vissen en ruimt dus eigenlijk de bodem op.
Tevens is ze ook nog mooi om te zien.