Huisvesting

Ik kies ervoor de huisvesting van mijn endlers zo in te richten met bodem en veel planten. Dit kan je zien op mijn filmpjes.
De huisvesting is zo meer op een natuurlijke manier dan in een kale kweekbak. Ze gaan zich minder vervelen, vermaken zich prima tussen de planten en de vrouwtjes endlers hebben de gelegenheid om een rustig plaatsje op te zoeken om even uit te rusten. Kleintjes kunnen zich verstoppen in het groen en voelen zich veiliger.

IMG_3252

Het nadeel is dat de endlers wel moeilijker te vangen zijn of om foto’s te nemen, maar dat neem ik er met plezier bij.

IMG_2488    IMG_2543

De huisvesting voor endlers zijn niet veeleisend en leven bij mij gewoon op leidingwater. Ze kunnen zowel in een verwarmd, als onverwarmd aquarium leven. Hoe warmer het water, hoe sneller ze zullen groeien, maar de levensduur van de endlers zou hierdoor verkorten. Ze kunnen tussen 18-29 ° C gehouden worden, ideaal is een temperatuur van 21-24 ° C.

30 liter vind ik persoonlijk de minimum om endlers in te houden. Geef je de endlers echter een aquarium van 250 liter dan zullen ze dit ook helemaal benutten.

Hier een voorbeeld van mijn tiger endlers die een riante onderkomen van 250 liter ter beschikking hebben:
endlers_26-10-2015_003

Endlers zijn onvermoeibaar actief, achter de vrouwtjes aangaan, algen van de planten plukken, kris kras door het aquarium zwemmen en op onderzoek uitgaan in het aquarium tussen het hout en de planten.
Ze zijn ook onverzadigbaar nieuwsgierig, dus steeds opletten bij water verversen en het afzuigen van het water, water want daar willen ze wel eens bij komen helpen.
’s Avonds zinken de endlers op de bodem om de nacht door te brengen. Daarom is het belangrijk om zeker geen te grote bodembewoners te houden of kreeftjes samen met endlers.
Maak bij de huisvesting gebruik van een dekplaat, endlers zijn goede springers en u wil geen uitgedroogde exemplaren naast het aquarium aantreffen.

Als je endlers zuiver wil houden, dan kan je ze niet bij andere endler soorten of guppy’s zetten aangezien ze dan gaan kruisen.

Welke vissen kunnen dan wel bij endlers gehouden worden:

Als bijvissen is het uiteraard belangrijk dat deze niet te groot zijn, tenzij het algeneters zijn. Enkele voorbeelden van vissen die samen kunnen bij endlers: corydorassen, kleine rustige Tetras (zoals Neon Tetras), Honinggoerami,Indische glasmeerval, kleine regenboogvissen, Otocinclus Catfish, Zebra Danios. Garnalen, al verdwijnen de jonge garnalen wel eens in de mond van de endlers.

Huisvesting: mijn kweekkamer

Hier een glimp van mijn (kleine) kweekkamer.

En het kan inderdaad altijd groter, maar klein heeft ook zo zijn voordelen.

 

huisvesting met veel aquariums op

huisvesting met aquariums op