Mijn axolotl en informatie

Al een hele tijd had ik een axolotl op mijn verlanglijstje staan. Maar dat is natuurlijk toch wel iets om goed over na te denken. Ze hebben veel plaats nodig, een lage watertemperatuur, tussen 14 en 20 graden. Ze kunnen 30 cm worden en ook 25 jaar oud.

Sneller dan ik gedacht had, kwam er ééntje op mijn pad. Een verwaarloosd diertje dat in een veel te klein aquarium zat.
Maar wat is nu eigenlijk een axoltol?  “Neotenie”. De axolotl kent onder natuurlijke omstandigheden geen metamorfose zoals andere salamanders. Normaal gesproken ondergaan amfibieën de metamorfose van ei naar larve en van larve naar een volwassen amfibie.
De Axolotl, blijft heel zijn leven in de juveniele gedaante. Wat wil zeggen dat ze hun kieuwen en zwemvliezen houden en ze evolueren niet tot een salamander die op het land leeft. De Axolotl wordt veel groter in deze juveniele gedaante, dan een salamander en wordt ook geslachtsrijp in dit stadium. De Axolotl kan zowel door zijn kieuwen ademen maar ook door de longen en inmindere mate zelfs door de huid.
De axolotl heeft hierdoor een sterk visachtig lichaam met kleine poten en een grote zijdelings afgeplatte staart. En opvallende, roodgekleurde kieuwen.
De axolotl leeft alleen in delen van Mexico en komt nergens anders ter wereld voor. De axoltl leven in diepe meren en blijft altijd in het water. Veel meren waar de axoltl voorkwam zijn drooggelegd om overstromingen te voorkomen. De axolotl wordt hierdoor door de natuurbeschermingsorganisatie CITES als een bedreigde diersoort beschouwd. Eind augustus 2009 waren er naar schatting niet meer dan 1200 exemplaren in het wild.
Ondertussen gaat men er van uit dat de axolotl in de natuur uitgestorven is, echter weet de lokale bevolking er toch nog zitten aangezien ze gefrituurd verkocht worden.
Vanwege hun speciale genezings- en regeneratiemogelijkheden wordt de axolotl gebruik door van de wetenschap. Dit waarborgt hun overleving, al is het in gevangenschap.
Een normale genezing bij mensen en dieren laat littekenweefsel achter. Ook groeien er geen nieuwe ledenmaten meer aan.
De Axolotl heeft de unieke eigenschap van regeneratie, wat wil zeggen het volledige terug kunnen laten groeien
van lichaamsdelen en zelfs organen.
En dan het verhaal van mijn axolotl. Het lichaam van een axolotl moet ongeveer even breed zijn als zijn hoofd. Je ziet zo op de foto dat dit niet zo was op het moment dat zij hier kwam.
Een axolot moet een gevarieerde voeding krijgen: regenwormen, rode muggenlarven, spiering, kleine visjes, axolotl korrels….. Deze axolotl had alleen maar korrels gekregen en kon in het begin heel moeilijk iets anders eten.
Met veel moeite heb ik haar leren om rode muggenlarven te eten, regenwormen en al wat ze nodig heeft.
Hier zie je de axolotl op weg naar een worm:
  
  
Axolotls hebben tanden, maar wel een verhoornd gedeelte dat dient vooral om glibberige voeding vast te pakken en te houden, zoals een worm. Echter staat er in de literatuur dat het niet pijn doet als een axolotl bijt, omdat ze de kracht niet hebben om door menselijke huid te bijten.
Dit klopt niet helemaal. Omdat ik het voedsel met mijn handen geef, word ik regelmatig gebeten en dat doet een beetje pijn. Ik ben er zeker van, als de axolotl nog groter is dat hij door mijn huid zou kunnen bijten.
Het ‘gevecht’ om een regenworm op te eten:
  
   
 En hier zie je het verschil en resultaat van een aantal maanden lekkere en gezonde axolotl hapjes:
Zo was ze toen ze pas hier was:                      en nu:
   
De leefomstandigheden van een axoltol
Het water moet tussen de 14 en 20 °C zijn, ideaal is 18 graden. Boven de 25 °C krijgen axolotls stress en hoge temperaturen kunnen leiden tot ziektes wanneer. Ze zijn erg gevoelig voor temperatuur veranderingen.
Als het te warm wordt moet het aquarium gekoeld worden. Dit kan met een blazertje, dat haalt de temperatuur enkele graden naar beneden. Of plastiek flessen met ijs.
Axolotls hebben de nijging om de steentjes in hun mond te nemen, wanneer ze deze doorslikken kan dat leiden tot verstopping en uiteindelijk zorgen voor het overlijden van de Axolotl.
Stenen in het aquarium moeten daarom altijd groter zijn dan de mond van de axolotl.
Bij een zandbodem krijgen ze soms een hap zand binnen, maar dat spugen ze weer uit.

Kunnen vissen mee in hetzelfde aquarium. Ze moeten al tegen de lage temperaturen kunnen en zullen als lekker hapje beschouwd worden door de axolotl.

De kieuwen van een Axolotl kunnen dan weer aantrekkelijk zijn voor vissen om hieraan te gaan knabbelen.

Sommigen zetten inderdaad guppy’s bij hun axolotl en deze dienen dan als voedsel.

Soms wordt mij de vraag gesteld, ‘ga je kweken met de axolotl’. Neen, en de reden hiervoor is wat hierboven te lezen is. De verzorging is toch wel complexer dan een aquarium houden. De temperatuur laag houden is in de zomer niet eenvoudig. Ze hebben echt levend voer nodig, de regenwormen kweek ik zelf, en een oude visjes staan ook op het menu.

Ze hebben veel liter water nodig per axololt en kunnen alleen samen met soortgenoten van dezelfde grootte, anders is er kans dat de kleinste door de groter wordt opgegeten.
Een vrouwtje kan wel 1000 eieren leggen. Hoeveel van deze 1000 axolotls komen op een plaats terecht waar ze een goede verzorging krijgen. Daarom dat ik niet met mijn axolotl wil kweken.
Eens gewend aan haar nieuwe verblijf en aangesterkt door de lekkere hapjes gedraagt mijn axolotl zich als een clown. Ze gaat in de gekste houdingen zitten, zwemt mij achterna als ik voorbij kom, of hangt een lange tijd doodstil op een vreemde plaats en in een vreemde houding.
     
Ze kent me ook en als ik tegen haar praat, wat eigenlijk geen zin heeft, want ze hebben geen oren, maar ze flappert dan toch wel met haar mooie roze kieuwen.
Ze lijkt tevreden te zijn, behalve dan met mijn inrichting want de planten worden regelmatig op een andere plaats gezet. Haar lievelingsplekje is bovenop de mosbal of haar grot.

Gezien de witte kleur zou je er van uitgaan dat deze axolotl een albino is.
Bij deze soort komt het voor dat er pigmentcellen migreren bovenop de axolotl. als je goed kijkt, zie je ook bij mijn axolotl, kleine zwarte stipjes. En ook de zwarte ogen zijn een kenmerk dat zij leucistisch is.

Wie meer informatie wil over de verschillende kleuren van axolotls kan dit hier vinden:
http://www.axolotlgroepnederland.nl/index.php/kleur-varianten
Echter kan een axolotl wel metamorfoseren. Elke axolotl draagt hiervoor de genen maar bij de meeste zijn deze geblokkeerd.

Toch heeft deze transformatie bij een enkeling plaats en gaat de axolotl op land leven.
Dit is echter niet zonder problemen. Als ze transformeren verliezen ze niet alleen de visachtige lichaamsvorm maar gaan ook de kieuwen verloren.
Hun spieren zijn niet goed ontwikkeld (ze zwemmen vooral met hun staart) en als ze longen krijgen ipv kieuwen moeten ze wel op het land gaan leven. Daar zijn hun pootjes niet op berekend en zijn ze zwak.Ze sterven dan ook vaak 1 of 2 jaar na de evolutie.